Bouillabaisse (Franse vissoep met saffraan)

Ingrediënten (voor 4 personen):

  • 2 el olijfolie

  • 1 ui, fijngesneden

  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt

  • 2 tomaten, ontveld en in blokjes

  • 1 prei, in ringen

  • 1 venkelknol, in dunne plakken

  • 150 ml droge witte wijn

  • 1 liter visbouillon

  • 1 laurierblad

  • 1/2 tl saffraandraadjes.                        

  • 1 tl sinaasappelschil (geraspt, optioneel)

  • 300 g stevige visfilet (bijv. kabeljauw, zeeduivel)

  • 200 g mosselen (schoongemaakt)

  • 150 g garnalen

  • Zout en peper naar smaak

  • Verse peterselie (garnering)

  • Stokbrood & rouille (saus) als bijgerecht

Bereidingswijze:

  1. Verhit de olijfolie in een grote pan. Fruit de ui, knoflook, prei en venkel 5 minuten zachtjes aan.

  2. Voeg de tomaten toe en bak 3 minuten mee.

  3. Blus af met de witte wijn en laat 2 minuten inkoken.

  4. Voeg de visbouillon, laurier, saffraan en sinaasappelschil toe. Laat 20 minuten zachtjes koken.

  5. Voeg nu de vis toe en laat 5 minuten pocheren. Voeg daarna mosselen en garnalen toe en laat nog 5–7 minuten koken, tot de mosselen open zijn.

  6. Breng op smaak met zout en peper. Serveer met stokbrood en rouille.