Persische Tahdig met Saffraanrijst

Een van de meest geliefde rijstgerechten uit Iran. De magie zit in de knapperige bodem (“tahdig”) en de geurige saffraanrijst erbovenop.

Ingrediënten (voor 4 personen):

  • 300 g basmatirijst (goed gewassen)

  • 1/2 theelepel saffraandraadjes

  • 4 eetlepels warm water (voor saffraan)

  • 3 eetlepels yoghurt (volle of Griekse stijl)

  • 1 ei (optioneel, voor extra krokante tahdig)

  • 3 eetlepels zonnebloemolie of gesmolten boter

  • 1 theelepel zout

  • Extra olie of boter voor in de pan

Bereidingswijze:

  1. Rijst voorweken:
    Was de basmatirijst grondig en laat 30 minuten weken in koud water.

  2. Saffraan activeren:
    Stamp de saffraandraadjes fijn met een beetje suiker of zout en voeg dan 4 eetlepels warm water toe. Laat 10 minuten trekken.

  3. Rijst koken:
    Breng een grote pan water met zout aan de kook. Kook de uitgelekte rijst 5–6 minuten (tot net gaar aan de buitenkant, binnen nog stevig). Giet af en spoel kort met koud water.

  4. Tahdig-mengsel maken:
    Meng in een kom:

    • 3 eetlepels gekookte rijst

    • 3 eetlepels yoghurt

    • 2 eetlepels saffraanwater

    • Optioneel: 1 ei

    • 2 eetlepels olie of gesmolten boter

  5. Laagje tahdig bakken:
    Verhit een goede laag olie in een anti-aanbakpan (of zware pan). Verdeel het tahdig-mengsel over de bodem.

  6. Rijst stapelen:
    Schep de rest van de rijst erbovenop in een piramidevorm, zonder te duwen. Sprenkel de rest van het saffraanwater over de bovenste laag.

  7. Stomen:
    Dek de pan af met een schone theedoek onder het deksel. Laat op laag vuur 40–45 minuten garen. De tahdig bakt langzaam krokant terwijl de rijst bovenin stoomt.

  8. Serveren:
    Schep voorzichtig de luchtige rijst eruit en breek daarna de krokante tahdig in stukken en serveer erbovenop of apart.