Ingrediënten (voor 4 personen):
-
1 middelgrote ui, fijngesnipperd
-
2 teentjes knoflook, geperst
-
2 eetlepels olijfolie of roomboter
-
1 middelgrote aardappel, geschild en in blokjes
-
1 wortel, in stukjes
-
750 ml groente- of kippenbouillon
-
100 ml slagroom of plantaardige room
-
6–8 draadjes saffraan
-
2 eetlepels warm water (voor het weken van saffraan)
-
Peper en zout naar smaak
Bereidingswijze:
-
Week de saffraan 10–15 minuten in 2 eetlepels warm water.
-
Verhit de olie of boter in een soeppan en fruit de ui 2–3 minuten tot glazig. Voeg knoflook toe en bak 1 minuut mee.
-
Voeg de aardappel en wortel toe en bak kort aan.
-
Giet de bouillon erbij, breng aan de kook en laat ca. 15–20 minuten zachtjes koken tot de groenten zacht zijn.
-
Pureer de soep met een staafmixer tot een gladde massa.
-
Voeg het saffraanwater én de draadjes toe, samen met de room.
-
Laat nog 5 minuten op laag vuur trekken, maar laat niet koken.
-
Breng op smaak met peper en zout.